Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.
1. ASML zet opnieuw recordomzet in de boeken
De parel van de Nederlandse industrie kende opnieuw een topjaar. Chipmachinemaker ASML uit Veldhoven zag de inkomsten vorig jaar voor het eerst uitkomen boven de 10 miljard euro. Ook de nettowinst was met 2,6 miljard euro nog nooit zo hoog.
Maar het plezier is van korte duur. Door onder meer een brand bij toeleverancier Prodrive verwacht ASML dat de omzet in het eerste kwartaal van 2019 tot wel een miljard euro lager uitvalt. De koers dook dan ook ruim 4 procent omlaag na opening van de Amsterdamse beurs.
2. Tesla beperkt de verhoging van laadprijzen bij Superchargers
Na een golf van verontwaardiging onder elektrische rijders, besluit Tesla om de prijsverhogingen bij het Supercharger-netwerk iets te beperken. In Nederland en België was een stijging van 40 procent aangekondigd, maar daar gaat nu 1o procentpunt vanaf.
Naar verwachting ligt de nieuwe prijs in Nederland daarmee op 26 cent per kWh in plaats van 20 cent. In België koerst Tesla op 30 cent.
Tesla zegt dat het af wil van een landelijke prijs voor een kWh omdat die piekmomenten niet kunnen opvangen. Een populaire Supercharger belast het stroomnetwerk immers meer dan een rustig oplaadpunt. De opbrengsten van het netwerk wil Tesla steken in verdere uitbreiding.
3. Directeur Museum voor Communicatie stapt op na ophef over salaris
Directeur Tobias Walraven van het Museum voor Communicatie (COMM) in Den Haag treedt terug. Het museum laat in een verklaring weten dat "de negatieve publiciteit die hem en het museum de afgelopen dagen ten deel viel" de reden is. Vorige week meldde website Follow the Money dat Walraven in 2017 voor bijna 4 ton zakendeed met bedrijven waarvan hij bestuurder en aandeelhouder was. Ook kreeg hij een veel hoger salaris dan directeuren van vergelijkbare musea. Het museum zou inmiddels op omvallen staan.
4. Nederlandse webshops groeien, maar dikke kans dat de Chinezen en Amerikanen eraan komen
Online winkelen wordt almaar groter in Nederland. Non-food retail groeit naar verwachting van 25 procent in 2018 naar 35 procent in 2025, blijkt uit een rapport van het ING Economisch Bureau. Maar zal een webshop als Bol.com daarvan profiteren? In Nederland zijn veel verschillende aanbieders terwijl in andere landen als de Verenigde Staten en China respectievelijk Amazon en Alibaba domineren. Het zou zomaar kunnen dat deze giganten een hap uit de Nederlandse markt gaan nemen.
Volgens ING staat Nederland aan 'de vooravond van een nieuwe strijd in online retail'. Uit onderzoek onder duizend Nederlanders in opdracht van de bank blijkt ook dat zij graag bij een grote aanbieder met een breed assortiment shoppen. Maar de vraag is wie die aanbieder in de toekomst zal zijn.
5. Ondernemer Pieter Schoen stapt in spaaractiebedrijf Sunshine Loyalty
Sunshine Loyalty, het bedrijf dat spaaracties voor winkels en tankstations verzorgt, krijgt nieuwe eigenaren. Dat meldt het Financieele Dagblad. Het komt in handen van nieuwe investeerders, onder wie Pieter Schoen, de mede-oprichter van de Nederlandse Energie Maatschappij. Vorig jaar cashte hij nog zo'n 200 miljoen euro met de verkoop daarvan. Hoeveel de investeerders hebben betaald voor Sunshine Loyalty is niet precies bekend, alleen dat het om enkele miljoenen euro's gaat.
6. Deurwaarders willen dat alle gemeenten data delen van huishoudens met onhoudbare schulden
Slechts de helft van de gemeenten deelt informatie met deurwaarders over huishoudens met probleemschulden. De beroepsorganisatie van gerechtsdeurwaarders KBvG wil graag dat alle gemeenten dit doen. "Een deurwaarder moet het complete beeld hebben, als hij bij een schuldenaar aan de deur komt", stelt voorzitter Wilbert van de Donk van de KBvG tegenover het FD. Sommige gemeenten beroepen zich op bescherming van privacy, maar dit is volgens Van de Donk prima te ondervangen.
7. Brexit-fan James Dyson verplaatst hoofdkantoor uit VK naar Singapore
Ondernemer en miljardair James Dyson, bekend van de gelijknamige zakloze stofzuiger, is een fervent aanhanger van de Brexit. Dyson produceert zijn huishoudelijke apparaten in Azië, maar heeft wel het hoofdkantoor en de R&D-afdeling in het VK. Dinsdag maakt het bedrijf echter bekend dat ook het hoofdkantoor verhuist naar Singapore. Dat zou niets met de Brexit te maken hebben, maar bedoeld zijn om Dyson future-proof te maken.
8. Kamer van Koophandel krijgt prijs voor grootste privacyschender
De Kamer van Koophandel is volgens organisatie Bits of Freedom de grootste privacyschender en krijgt daarom de Big Brother Award. De reden: alle bedrijven in Nederland moeten zijn ingeschreven bij de KvK, en die verkoopt de gegevens van de bedrijven vervolgens door. Daardoor worden zzp'ers aan de lopende band gebeld door bedrijven die bijvoorbeeld elektriciteit aanbieden. De KvK begrijpt dat mensen dat irritant vinden, maar zegt dat de contactgegevens van bedrijven volgens de wet openbaar moeten zijn. Daarom wil de KvK samen met de overheid zoeken naar een oplossing.
9. Er komt wellicht een rijbewijs voor de Stint
Volgende maand komt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat met nieuwe tijdelijke regels voor de Stint, die in oktober tijdelijk verboden werd na een ongeval in Oss waarbij vier kinderen omkwamen. Dan wordt voor de fabrikant duidelijk welke aanpassingen nodig zijn om de elektrische bolderkar weer op de weg te krijgen. Minister Cora van Nieuwenhuizen wil onderzoeken of een rijbewijs zin heeft. Ook een verplichte cursus voor nieuwe gebruikers behoort tot de mogelijkheden. Die mogelijke maatregelen komen echter nog niet aan bod in februari, omdat daar meer tijd voor nodig is, zo schrijft NU.nl.
10. Vrouw (88) op klaarlichte dag ontvoerd, miljarden zijn mogelijk het motief
In Oostenrijk is op klaarlichte dag een vrouw van 88 ontvoerd. Ze liep over straat met een verzorger toen twee auto's naast haar stopten. De twee vrouwen en een man die daaruit stapten, duwden de verzorger weg en namen de bejaarde vrouw mee.
Hoewel de identiteit van de vrouw niet bekend is, bestaat het vermoeden dat een familieconflict over geld mogelijk het motief is. De vrouw zou de moeder zijn van een bekende vermogensbeheerder die verantwoordelijk is voor het bezit van het steenrijke Hongaarse geslacht Esterházy, dat miljarden dollars bezit.
Nieuws gemist? Dit zijn de belangrijkste punten van gisteren.
Bekijk de best gelezen verhalen op Business Insider van dinsdag:
- Het flitsende leven van selfmade miljonair Bernhard van Oranje, de pandjesprins die nu ook eigenaar van het Mediapark in Hilversum is
- Winterweer houdt vooral Renault-rijders thuis: dieselmotoren starten niet door de kou
- Het Fyre Festival op de Bahama’s zou het beste feest ooit worden, met tickets tot $10.000 – maar het bleek een peperdure flop